Plusminus – leven met bipolariteit, biedt op verschillende manieren contact met lotgenoten, omdat het fijn is om (h)erkenning te vinden bij anderen. Vanwege de coronacrisis waarin de fysieke contacten niet of nauwelijks kunnen plaatsvinden hebben wij, net als vele andere verenigingen, gezocht naar nieuwe kansen om toch in contact te blijven met onze leden. Zo zijn er inmiddels digitale groepen en organiseren we voorlopig nog de landelijke dag online. Dit blijkt erg gewaardeerd te worden. De eerste landelijke dag werd meer dan 750 keer bekeken!
Daarom, tijd voor uitbreiding! De komende maanden willen wij u een programma aanbieden van interactieve lezingen over verschillende thema’s. Om een passend en interessant aanbod samen te stellen, vragen wij uw inbreng. “Is er een specifiek onderwerp wat u belangrijk of interessant vindt om meer over te weten?” “Kent u een goede spreker, ervaringsdeskundige of professional die één van de online Webinars kan verzorgen?” Laat het ons dan weten en stuur een mailtje aan: landelijkedagen@plusminus.nl.
Komende webinars
Donderdag 23 juni Webinar ‘Samen kom je verder’ van 19.00 tot 20.30 uur.Dit webinar gaat over de kracht van lotgenotencontact, of zoals ze het zelf liever zeggen ‘contact met ervaringsgenoten’ want niet iedereen heeft hetzelfde lot. Het is allemaal afhankelijk van hoe je met je bipolaire gevoeligheid omgaat.Petra d’Huy en Gabrielle Talsma van Stichting Petra etcetera, beide ervaringsdeskundige, beheren samen een besloten Facebookgroep met meer dan 1300 leden; mensen die last hebben van een bipolaire stoornis, (direct)betrokkenen en behandelaars. Deze mensen delen hun ervaringen, geven elkaar tips en steunen elkaar. Waarom is lotgenotencontact zo belangrijk en welke mogelijkheden bestaan er?Petra en Gabrielle vertellen iets over hun eigen ervaringen, over hun herstelproces, hoe ze elkaar op een bijzondere manier als lotgenoot online zijn tegengekomen en hoe waardevol dit contact voor ze is. Ook komen de voor- en nadelen van verschillende vormen van lotgenotencontact voorbij en is voor dit webinar aan de leden van de Facebookgroep gevraagd wat lotgenotencontact voor hun betekent.Verder is er aan het eind van het webinar een mogelijkheid om samen te discussiëren over nieuwe ideeën om lotgenotencontact te stimuleren en kunnen er ook vragen gesteld worden. Ook wordt in het kort vertelt waarvoor de stichting Petra etcetera zich inzet en zal het boek ‘Petra etcetera’ (geschreven door Petra d’Huy) onder de aandacht gebracht worden.Meer info: www.petraetcetera.comBen je er ook bij? Aanmelden is niet nodig. Klik hier om het Webinar te volgen.
Oude webinars
Webinar ‘Positieve psychologie’
Behandeluitkomsten gerelateerd aan mentaal welbevinden en persoonlijk herstel worden steeds vaker gezien als een belangrijk onderdeel van het herstel van psychische aandoeningen. Een gebied van de psychologie dat zich specifiek richt op de verbetering van mentaal welbevinden en persoonlijk herstel is de ‘positieve psychologie’.
Jannis Kraiss is Assistent Professor aan de Universiteit van Twente, afdeling Psychologie, Gezondheid & Technologie. In zijn promotieonderzoek is hij de vraag nagegaan of een nieuwe positieve psychologie groepsbehandeling “Goed leven met een bipolaire aandoening” effectief is om persoonlijk herstel en mentaal welbevinden bij mensen met een bipolaire aandoening te bevorderen.
In dit Webinar komen de volgende vragen aan bod:
- Wat is positieve psychologie?
- Welke rol kan positieve psychologie spelen voor persoonlijk herstel?
- Welke interventie is ontwikkeld?
- Wat zijn de resultaten van het onderzoek?
- Wat betekent dit onderzoek voor de alledaagse praktijk
Je kunt de webinar terugkijken via de volgende link. Door een fout in de opname is het tweede deel na de pauze niet opgenomen. Je kunt de informatie wel terugvinden in de Powerpoint presentatie via deze link
Webinar Licht- en donkertetherapie
Dr. P.F.J. (Raphael) Schulte is opleider psychiatrie en gespecialiseerd in de behandeling van bipolaire stoornissen. Samen met anderen (waaronder Plusminus) heeft hij de nieuwe psycho-educatiecursus bipolaire stoornissen geschreven en in 2017 de richtlijn voor lichttherapie bij een bipolaire stoornis.
Mede op basis van eigen ervaring heeft hij een grote interesse in chronotherapie: dat zijn maatregelen die het bioritme beïnvloeden. Waar lichttherapie vooral wordt ingezet voor de depressieve stemming wordt donkertetherapie vooral ingezet om tijdens (hypo)manische periodes de kwaliteit van slaap te verbeteren. In het webinar vertelt hij voor wie lichttherapie is bedoeld en hoe het werkt. Ook geeft hij uitleg over wanneer lichttherapie wel en wanneer het niet geschikt is.
Het webinar is terug te kijken via de volgende https://youtu.be/L7PaRn3ImZYlink.
Webinar rTMS
Er zijn mensen die last hebben van bipolaire depressies en geen baat hebben bij medicatie. In sommige gevallen kan dan ECT (elektroconvulsietherapie) worden ingezet. Nu komt er mogelijk een alternatief beschikbaar en dat is rTMS (repetitieve transcraniële magnetische stimulatie). Afgelopen jaar is hier een onderzoek naar gestart.
Tijdens het webinar zullen Eva Oostra en Eric van Exel ingaan op wat rTMS is en hoe het werkt. Daarnaast zullen zij meer informatie geven over het onderzoek en hoe mensen deel kunnen nemen aan het onderzoek.
Eric van Exel is werkzaam als ouderenpsychiater bij GGZ InGeest en voor het onderzoekgedeelte bij het Amsterdam UMC. Eva Oostra is als promovenda verbonden aan het onderzoek . Zij is afgestudeerd als neurobiologe en heeft vooral interesse in de psychiatrie en de biologische aspecten daarvan.
Het webinar is terug te kijken via de volgende link.
Webinar ‘Regie houden tijdens een crisis’
Er is weer een webinar in februari en het gaat dit keer over regie houden tijdens een crisis.
Een crisis is iets naars om mee te maken. Tijdens een crisis ben je soms flink in de war en kun je jouw wensen en gevoelens niet goed onder woorden brengen. Je raakt de controle kwijt. Dat is een vervelende situatie voor jezelf en voor de mensen om je heen. Zij willen tenslotte niets liever dan jou helpen op een manier die bij jou past. Met de Crisiskaart of Hulpkaart maak je dat mogelijk. Je behoudt met deze kaart namelijk zelf de regie. Met de Crisiskaart of Hulpkaart laat je jouw eigen stem horen in een verwarrende tijd.
Nadya van der Sluis heeft zelf een bipolaire stoornis type 1 en toen zij in 2019 een terugval kreeg maakte zij kennis met de crisiskaart. Tijdens de webinar zal zij vertellen hoe dit voor haar helpend is en wat erbij komt kijken indien je een crisiskaart neemt.
Kim groenestein van der Beek is coördinator bij stichting crisiskaart NL en geeft trainingen en voorlichtingen omtrent de crisiskaart. Zij zal hier tijdens de webinar meer over vertellen.
Het webinar zal plaatsvinden op maandag 21 februari van 19:00 uur tot 20:30 uur. We hopen van harte dat je erbij bent! Tijdens dit webinar is er de gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden is niet nodig.
De link van het webinar is: https://us02web.zoom.us/j/89161780436
Webinar Biologisch onderzoek naar bipolaire aandoening
Het ontwikkelen van een bipolaire aandoening wordt beïnvloed door verschillende biologische- en omgevingsfactoren. In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe resultaten gepubliceerd over biologische factoren die bijdragen aan de bipolaire aandoening. In deze webinar wordt een overzicht gegeven van biologisch onderzoek naar de bipolaire aandoening. Allereerst zal Prof. dr. Neeltje van Haren presenteren over resultaten van breinonderzoek. Vervolgens zal Dr. Marco Boks bevindingen van de BipolarGenetics studie presenteren. Daarna vertellen Dr. Annabel Vreeker, Laura van den Brink, MSc. en Marisha Meijer MSc. over de Beloning-Studie, een vervolgstudie van BipolarGenetics, die begin 2021 van start is gegaan. Als laatste vindt er een interview met de onderzoekers en een deelnemer van de Beloning-studie plaats.
Het webinar zal plaatsvinden op woensdag 12 januari van 19:00-20:30 uur. We hopen van harte dat je erbij bent!
Tijdens dit webinar is er de gelegenheid om vragen te stellen. aanmelden is niet nodig. Je kunt jouw vraag van te voren ook sturen aan: landelijkedagen@plusminus.nl
De link om het webinar terug te kijken is: https://www.youtube.com/watch?v=YmxhFGVMylg
Webinar “Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op een bipolaire stoornis”
Anita Hubner is psycholoog en auteur van het boek “Vertel ik het wel of vertel ik het niet. Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’’. Annette Katiman is ervaringsdeskundige. Anita Hubner en Annette Katiman zijn beiden lid van plusminus.
Zij verzorgen op maandag 27 september 2021 van 19:00-20:30 het webinar
‘’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op een bipolaire stoornis’’
Hoe ga je om met het stigma op een psychische aandoening?
‘Wie eenmaal een psychose heeft gehad wordt nooit meer beter’, zei de psychiater tegen de 21-jarige psychologiestudent Anita Hubner. ‘Je kunt beter je studie opgeven, begeleid gaan wonen en je richten op vrijwilligerswerk.’ Als Anita toen in 1995 naar haar psychiater had geluisterd, was ze nooit psycholoog geworden.
Inmiddels zijn de inzichten over de mogelijkheden van mensen die leven met een psychische aandoening veranderd: deelnemen aan de maatschappij, zelfstandig wonen en werken, dat is het doel. Maar nog steeds worden mensen die bijvoorbeeld een bipolaire stoornis hebben in het beste geval gezien als kwetsbaar en in het slechtste geval als gevaarlijk.
Dus wat vertel je als je gaat solliciteren? Wat vertel je tijdens een eerste, een tweede of een derde date?
Tips en adviezen over omgaan met (zelf)stigma:
Anita Hubner beschrijft in haar boek Vertel ik het wel of vertel ik het niet stapsgewijs hoe je die vragen voor jezelf kunt beantwoorden en hoe je kunt omgaan met het stigma dat vastzit aan een psychische aandoening. Het is namelijk niet alleen de maatschappij die stigmatiseert. Veel mensen met een psychische aandoening veroordelen zichzelf en hebben bestaande stigma’s verinnerlijkt.
Ervaringsdeskundige Annette Katiman vertelt in het webinar hoe ze dit driestappenplan op haar situatie toepast. Ze laat zien hoe ze haar afweging heeft gemaakt om voor openheid te kiezen over haar bipolaire stoornis en presenteert haar persoonlijk verhaal.
Daarna is er gelegenheid om interactief aan de slag te gaan met het driestappenplan.
Tijdens dit Webinar is er de gelegenheid om vragen te stellen in de Q & A. aanmelden is niet nodig. U kunt uw vraag van te voren ook sturen aan: landelijkedagen@plusminus.nl.
De webinar is terug te kijken via de volgende link. Via deze link vind je de presentatie die Anita heeft gebruikt
Webinar Mario studie en KOPP kinderen
“De appel valt niet ver van de boom”, dit gezegde is ook van toepassing op jongeren met een ouder met psychische klachten. Eén op de 5 jongeren in Nederland heeft een ouder met psychische problemen zoals angstklachten of somberheid. Deze jongeren, ook wel KOPP (kinderen van ouders met psychische problemen) genoemd, hebben zelf ook een verhoogde kans om psychische problemen zoals een depressie te ontwikkelen. Toch ontwikkelt een groot deel van deze jongeren nooit psychische klachten, en is met andere woorden veerkrachtig.
Waarom hebben deze jongeren een verhoogde kans om psychische problemen te ontwikkelen? Wat weten we over risicofactoren? En welke factoren dragen bij aan veerkracht? Hoe is het om op te groeien als KOPP? Hoe kunnen we problemen bij deze jongeren eerder signaleren en verhelpen? Plusminus organiseert op dinsdagavond 8 juni een webinar waar deze onderwerpen aan bod zullen komen.
In deze interactieve webinar zullen onderzoekers Annabel Vreeker en Melany Horsfall vertellen over wat er op dit moment bekend is over problematiek en veerkracht bij KOPP. Daarnaast vertellen zij over het MARIO-project, een grote landelijke studie naar het beter begrijpen, eerder herkennen en behandelen van stemmingsklachten bij KOPP. Verder zal professor en kinder- en jeugdpsychiater Manon Hillegers een kind van een ouder met psychische problemen interviewen alsmede een patiënte en een partner van.
De webinar is terug te kijken via de volgende link. De powerpoint presentatie vind je via de volgende link.
Medicatie
Wanneer: 12 april 2021
Programma:
19:00-19:30 Behandeling van de bipolaire stoornis met medicatie – Waarom wel? Presentatie door Alexandra Beunders (arts in opleiding tot psychiater en onderzoeker).
19:30-20:00 Behandeling van de bipolaire stoornis met medicatie – Waarom niet? Interview met Marieke van Eijkelen over de beslissing om te leven zonder medicatie en hoe zij dit ervaart.
20:00-20:10 Presentatie door mij over BI-zonder studie: leven met een bipolaire stoornis zonder medicatie.
20:10-20:30 Vraag & Antwoord over medicatie bij bipolaire stoornis, met Eline Regeer (gespecialiseerd in (jong)volwassenen met een bipolaire stoornis) & Annemiek Dols (gespecialiseerd in ouderen met een bipolaire stoornis).
Tijdens dit Webinar is er de gelegenheid om vragen te stellen in de Q en A. Aanmelden is niet nodig want we hebben het aantal mogelijke deelnemers vergroot naar 500. U kunt uw vraag van te voren ook opsturen aan via: landelijkedagen@plusminus.nl.
Dit Webinar kun je hieronder terugkijken: