Selecteer een pagina

Plusminus – leven met bipolariteit, biedt op verschillende manieren contact met lotgenoten, omdat het fijn is om (h)erkenning te vinden bij anderen. Vanwege de coronacrisis waarin de fysieke contacten niet of nauwelijks kunnen plaatsvinden hebben wij, net als vele andere verenigingen, gezocht naar nieuwe kansen om toch in contact te blijven met onze leden. Zo zijn er inmiddels digitale groepen en organiseren we voorlopig nog de landelijke dag online. Dit blijkt erg gewaardeerd te worden. De eerste landelijke dag werd meer dan 750 keer bekeken!

Daarom, tijd voor uitbreiding! De komende maanden willen wij u een programma aanbieden van interactieve lezingen over verschillende thema’s. Om een passend en interessant aanbod samen te stellen, vragen wij uw inbreng. “Is er een specifiek onderwerp wat u belangrijk of interessant vindt om meer over te weten?” “Kent u een goede spreker, ervaringsdeskundige of professional die één van de online Webinars kan verzorgen?” Laat het ons dan weten en stuur een mailtje aan: landelijkedagen@plusminus.nl.

Komende webinars

 

Oude webinars

 

Webinar “Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op een bipolaire stoornis”

Anita Hubner is psycholoog en auteur van het boek “Vertel ik het wel of vertel ik het niet. Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’’. Annette Katiman is ervaringsdeskundige. Anita Hubner en Annette Katiman zijn beiden lid van plusminus.

Zij verzorgen op maandag 27 september 2021 van 19:00-20:30 het webinar

‘’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op een bipolaire stoornis’’

 Hoe ga je om met het stigma op een psychische aandoening?

‘Wie eenmaal een psychose heeft gehad wordt nooit meer beter’, zei de psychiater tegen de 21-jarige psychologiestudent Anita Hubner. ‘Je kunt beter je studie opgeven, begeleid gaan wonen en je richten op vrijwilligerswerk.’ Als Anita toen in 1995 naar haar psychiater had geluisterd, was ze nooit psycholoog geworden.

Inmiddels zijn de inzichten over de mogelijkheden van mensen die leven met een psychische aandoening veranderd: deelnemen aan de maatschappij, zelfstandig wonen en werken, dat is het doel. Maar nog steeds worden mensen die bijvoorbeeld een bipolaire stoornis hebben in het beste geval gezien als kwetsbaar en in het slechtste geval als gevaarlijk.

Dus wat vertel je als je gaat solliciteren? Wat vertel je tijdens een eerste, een tweede of een derde date?

Tips en adviezen over omgaan met (zelf)stigma:

Anita Hubner beschrijft in haar boek Vertel ik het wel of vertel ik het niet stapsgewijs hoe je die vragen voor jezelf kunt beantwoorden en hoe je kunt omgaan met het stigma dat vastzit aan een psychische aandoening. Het is namelijk niet alleen de maatschappij die stigmatiseert. Veel mensen met een psychische aandoening veroordelen zichzelf en hebben bestaande stigma’s verinnerlijkt.

Ervaringsdeskundige Annette Katiman vertelt in het webinar hoe ze dit driestappenplan op haar situatie toepast. Ze laat zien hoe ze haar afweging heeft gemaakt om voor openheid te kiezen over haar bipolaire stoornis en presenteert haar persoonlijk verhaal.

Daarna is er gelegenheid om interactief aan de slag te gaan met het driestappenplan.

Tijdens dit Webinar is er de gelegenheid om vragen te stellen in de Q & A. aanmelden is niet nodig. U kunt uw vraag van te voren ook sturen aan: landelijkedagen@plusminus.nl.

De webinar is terug te kijken via de volgende link. Via deze link vind je de powerpresentatie die Anita heeft gebruikt

Webinar Mario studie en KOPP kinderen

“De appel valt niet ver van de boom”, dit gezegde is ook van toepassing op jongeren met een ouder met psychische klachten. Eén op de 5 jongeren in Nederland heeft een ouder met psychische problemen zoals angstklachten of somberheid. Deze jongeren, ook wel KOPP (kinderen van ouders met psychische problemen) genoemd, hebben zelf ook een verhoogde kans om psychische problemen zoals een depressie te ontwikkelen. Toch ontwikkelt een groot deel van deze jongeren nooit psychische klachten, en is met andere woorden veerkrachtig.

Waarom hebben deze jongeren een verhoogde kans om psychische problemen te ontwikkelen? Wat weten we over risicofactoren? En welke factoren dragen bij aan veerkracht? Hoe is het om op te groeien als KOPP? Hoe kunnen we problemen bij deze jongeren eerder signaleren en verhelpen? Plusminus organiseert op dinsdagavond 8 juni een webinar waar deze onderwerpen aan bod zullen komen.

In deze interactieve webinar zullen onderzoekers Annabel Vreeker en Melany Horsfall vertellen over wat er op dit moment bekend is over problematiek en veerkracht bij KOPP. Daarnaast vertellen zij over het MARIO-project, een grote landelijke studie naar het beter begrijpen, eerder herkennen en behandelen van stemmingsklachten bij KOPP. Verder zal professor en kinder- en jeugdpsychiater Manon Hillegers een kind van een ouder met psychische problemen interviewen alsmede een patiënte en een partner van.

De webinar is terug te kijken via de volgende link. De powerpoint presentatie vind je via de volgende link.

Medicatie

Wanneer: 12 april 2021

Programma:

19:00-19:30 Behandeling van de bipolaire stoornis met medicatie – Waarom wel? Presentatie door Alexandra Beunders (arts in opleiding tot psychiater en onderzoeker).

19:30-20:00 Behandeling van de bipolaire stoornis met medicatie – Waarom niet? Interview met Marieke van Eijkelen over de beslissing om te leven zonder medicatie en hoe zij dit ervaart.

20:00-20:10 Presentatie door mij over BI-zonder studie: leven met een bipolaire stoornis zonder medicatie.

20:10-20:30 Vraag & Antwoord over medicatie bij bipolaire stoornis, met Eline Regeer (gespecialiseerd in (jong)volwassenen met een bipolaire stoornis) & Annemiek Dols (gespecialiseerd in ouderen met een bipolaire stoornis).

Tijdens dit Webinar is er de gelegenheid om vragen te stellen in de Q en A. Aanmelden is niet nodig want we hebben het aantal mogelijke deelnemers vergroot naar 500. U kunt uw vraag van te voren ook opsturen aan via: landelijkedagen@plusminus.nl.

Dit Webinar kun je hieronder terugkijken: