Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Landelijke Dag “voeding en beweging”

20 maart 2021 @ 13:30 - 15:00

We nodigen u van harte uit voor onze Landelijke Dag op 20 maart. Door Corona komen we niet fysiek bij elkaar, maar vindt de dag online plaats. De bijeenkomst begint om 13:30 uur en wordt een talkshow rondom het thema “voeding en beweging”. De talkshow duurt tot drie uur. Deze talkshow kunt u volgen door middel van een livestream op Youtube via de volgende link: www.outoftheboxtv.nl/livestream. Via reacties kunt u vragen stellen die wij doorgeven aan de talkshow host. 

We weten bijna allemaal wel dat gezond eten en bewegen belangrijk zijn voor je algehele gezondheid en welzijn. Toch is het niet altijd gemakkelijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. In depressieve episodes kost het al heel veel moeite om uit bed te komen. Je hebt dan vaak niet de lust en energie om (zelf) gezonde maaltijden te bereiden en er op uit te gaan om te wandelen of te sporten. Daarnaast is het helaas een feit dat nogal wat medicatie onaangename bijwerkingen hebben zoals gewichtstoename. Reden genoeg om het onderwerp eens op te voeren als thema van de landelijke dag. We hebben sprekers gevonden die vanuit hun eigen kennis en ervaring boeiende inzichten met ons willen delen. 

Iris Sommer is schrijver en hoogleraar psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar onderzoek naar hallucinaties werd in 2016 verkozen als publieksonderzoek van het jaar. Sommer publiceerde meerdere populaire wetenschap boeken: Haperende hersenen, De zeven zintuigen en als meeste recente ‘Het Vrouwenbrein’. In 2020 ontving zij de Hersenstichting Jubileum prijs voor haar onderzoek naar darmgezondheid van mensen met hersenaandoeningen, waaronder de bipolaire stoornis. Het doel is om ziekte gerelateerde symptomen te verminderen, het ziekteverloop positief te beïnvloeden en de mentale gezondheid te verbeteren. 

Matthijs Dekker is associate professor in de groep Food Quality and Design van Wageningen Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de gezondheidsaspecten van voedingsmiddelen met de nadruk op groente en fruit. Recentelijk heeft hij een onderzoekslijn opgezet naar de effecten van voeding op stemming en cognitie. Hij wil graag de rol die goede voeding kan spelen in de omgang met de bipolaire stoornis belichten. 

Mariette Houwert-Zuidema is naast bedrijfskundige ook natuurvoedingskundige. Omdat het onderwerp voeding en de mens met een psychiatrische kwetsbaarheid haar dermate interessant is zij nu als stagiaire Voeding en Diëtetiek verbonden aan de ribw Kwintes (regionale instelling beschermd wonen). Daar begeleidt zij cliënten met vragen rondom Leefstijl. Omdat zij weet wat het betekent om door medicatie aan te komen, af te vallen en op gewicht te blijven, verwerkt zij dit in de begeleiding. Daarnaast is zij betrokken bij het onderzoek over Leefstijl, verzorgd door plusminus. 

Helene van Gorsel heeft een achtergrond als arts, neurowetenschapper en in divers geneesmiddelenonderzoek. Daarnaast is zij al jaren serieus bezig met sport en actieve leefstijl als essentiële basis voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Haar inzichten hierin komen zowel uit haar medisch-wetenschappelijke achtergrond als persoonlijke ervaring als bipolaire sporter. De afgelopen twee jaar is zij vooral vanuit plusminus en MIND betrokken bij diverse activiteiten en projecten, met name gericht op geneesmiddelen en leefstijl, om hier meer aandacht voor te vragen en kennis over te verspreiden.

Gegevens

Datum:
20 maart 2021
Tijd:
13:30 - 15:00