Selecteer een pagina
d

Documentaires

Hier vind je verschillende documentaires over de bipolaire aandoening. Het gaat hier vaak om persoonlijke verhalen over hoe mensen de stoornis ervaren, maar ook informatieve documentaires.

Vroegtijdige Interventie Psychose

Herken de voortekenen van een psychose bijtijds en doorbreek het taboe op psychoses. Dat is de boodschap van de film die Anoiksis heeft gemaakt tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van het GGZ-informatiepunt. Een psychose is diepgaande traumatische ervaring, “een aanslag op je leven”. Met het voortijdig herkennen van de symptomen is suïcide of jarenlange behandeling te voorkomen.

Je leven op zijn kop

Over de gevolgen van bipolariteit voor de patiënt is veel bekend. Minder bekend zijn de gevolgen voor de naastbetrokkenen. Daarover gaat deze film. De dochter vertelt hoe zij worstelde met de manische en depressieve episoden van haar moeder.

Manisch Depressief

Vijf lotgenoten uit een zelfhulpgroep vertellen heel persoonlijk over wat een bipolaire stoornis voor hun leven betekent. De DVD is verkrijgbaar bij Plusminus voor € 5,- (excl. verzendkosten). Stuur een e-mailbericht naar bureau@plusminus.nl of neem via (033) 3032350 telefonisch contact op.

Asylum (2017)

Heen en weer geslingerd tussen depressie en euforie is David Brown (29) in de zoveelste psychiatrische instelling beland. ‘Bang voor de dood en bang om te leven’, zoals hij zelf zegt. ‘Wat moet je dan?’ Met verhalen en humor probeert hij de gekte op afstand te houden. Lukt het hem om weer op eigen benen te gaan staan of verandert hij in een van de ‘valiumzombies’ die hij nu nog parodieert? Bekijk op 2doc.nl.

Crazywise (2016)

Gek….of wijs? De traditionele wijsheid van inheemse culturen staat vaak op gespannen voet met eigentijdse denkbeelden over een geestelijke gezondheidscrisis. Is sprake van een roep om te groeien of een storing in de hersenen? De documentaire Crazywise onderzoekt wat we wereldwijd kunnen leren van mensen die hun psychologische crisis hebben weten om te zetten in een positieve transformationele ervaring.

Tedx presentatie Sam Gerrits (2016)

‘On losing your mind and finding it again’. Over psychose, manie en ‘the extremely dark side of psychosis’. Veel mensen herstellen, maar praten er niet over. Zie YouTube Sam Gerrits.

Ver van Daan (2015)

Daan, de vader van Roderik, lijdt aan een bipolaire aandoening. Tijdens een manische fase maakt hij alles kapot wat hij samen met zijn gezin heeft opgebouwd. Na een echtscheiding laat hij het gezin ontredderd en met een grote financiële schuld achter. Na een korte opname gaat Daan zwerven en verdwijnt uit hun leven. Jaren later duikt hij weer op, maar het bewogen verleden wordt niet besproken. Roderik lijkt de enige te zijn die dit wil veranderen. Hij vraagt zich af waarom er niet gepraat kan worden en verlangt terug naar het warme gezin van voor de tijd dat zijn vader ziek werd. Is het Roderik gelukt de familie dichter bij elkaar te brengen door de ziekte van zijn vader bespreekbaar te maken? Deze documentaire won in 2015 de Willem Nolenprijs voor baanbrekend onderzoek of buitengewone initiatieven op het gebied van de zorg voor bipolaire patiënten en hun naasten. Te zien op Uitzending Gemist en via de Facebookpagina.

Gekkenwerk. HEE in de psychiatrie (2012)
In ‘Gekkenwerk’ vertellen vijf HEE-docenten, allen ervaringsdeskundig als psychiatrisch patiënt, en twee prominente psychiaters over de psychiatrische sector en de positie en bejegening van psychiatrische patiënten. Doel van de documentaire en van de circa 50 HEE-medewerkers: de psychiatrische zorg en behandeling verbeteren door de inzet van ervaringsdeskundigen. De DVD kan besteld worden Trimbos.

Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive (2012)

De Britse komiek, acteur, schrijver en televisiepresentator Stephen Fry onderzoekt hoe het is om te leven met een bipolariteit. Fry weet waarover hij het heeft, want hij is zelf bipolair. Hij interviewt ook andere bekendheden met een bipolaire aandoening. Er is een deel 1 en een deel 2 op YouTube te vinden.

Me Will Always Be Me (2011)

Een documentaire over de bipolaire Vlaamse regisseur Dirk Tanghe, gemaakt door zijn zoon. Zie de trailer op Vimeo en de Facebookpagina.

Jeanne (2011)

De vijftienjarige Jeanne heeft last van extreme stemmingswisselingen. Soms is ze heel opgewekt, dan weer heel somber. Haar psychiater schrijft lithium voor. Maar dat wil ze niet, daar word je dik van. De aflevering is op internet te bekijken .

Up/Down” Bipolar Disorder Documentary (2011)

Deze erg informatieve documentaire over de bipolaire aandoening is te vinden op Youtube.

Kijken in de ziel: Pillen of praten (2009)

Tot tien jaar geleden schreef een kwart van de psychiaters niet of nauwelijks medicijnen voor. Dat is nu anders. Medicamenten zijn een wezenlijk element van de psychiatrische behandeling geworden.

Kopzorgen (2004)

Programmaserie op DVD over verschillende aandoeningen uitgezonden door Teleac.