Selecteer een pagina

Wij zijn zeer verheugd dat de eigen bijdrages voor de lithium merken Priadel en Camcolit met ingang van 1 januari 2020 van de baan zijn. Lithium is een uniek medicijn dat sinds tientallen jaren wordt gebruikt door veel mensen met een bipolaire of depressieve stemmingsstoornis. Het helpt de stemming stabiel te houden en een depressie of (hypo)manie te behandelen en te voorkomen.

Juli vorig jaar is de prijs van het medicijn Priadel door fabrikant Essential Pharma bijna verdrievoudigd. Als gevolg van deze prijsstijging moesten patiënten hierdoor vanaf 1 juli een eigen bijdrage betalen van € 11,02 (exclusief BTW) voor 100 stuks van 400 mg. Dit leverde een eigen bijdrage van gemiddeld €80 tot €120 op per jaar. Camcolit, het alternatief voor Priadel, dat sinds begin 2017 in handen van Essential Pharma is, heeft daarvan al eerder de prijs flink verhoogd. Doordat het bedrijf beide middelen bezit, heeft het een monopolie positie voor de voorkeurspreparaten van lithium.

Samen met andere partijen zoals Depressievereniging, Mind en de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie hebben wij ons sterk gemaakt om de eigen bijdrage van tafel te krijgen. Wat tot succes heeft geleid.