Lotgenotencontact
Plusminus – leven met bipolariteit, biedt op verschillende manieren contact met lotgenoten, omdat het fijn is om (h)erkenning te vinden bij anderen. Dit kan via individueel contact, maar ook in groepen op regionaal en landelijk niveau.
Lotgenotenlijn
De Lotgenotenlijn is bedoeld voor mensen met een bipolaire aandoening of mensen die daarbij betrokken zijn als partner, vriend of familielid en de behoefte hebben om daarover te praten met iemand die daar door eigen ervaring kennis van heeft. Als je de Lotgenotenlijn belt, treft je dan ook iemand die zelf een bipolaire aandoening heeft of daar nauw bij betrokken is. In ieder geval iemand die weet waar het over gaat. Het contact is dan een stuk gemakkelijker, omdat je niet alles hoeft uit te leggen.
Voor een persoonlijk gesprek kun je bellen met de Lotgenotenlijn (dagelijks van zondag tot en met vrijdag. Van 11:00 tot 21:00 uur)
(€ 0,10 per minuut)
Uiteraard gaan alle medewerkers van de Lotgenotenlijn zeer vertrouwelijk om met alles wat je als beller met hen bespreekt.
Persoonlijk gesprek
Wil je een gesprek van mens tot mens? Ook daar staan we altijd voor open. Als het lastig is om je eigen situatie te overzien of de weg naar de juiste hulp te vinden. Als je eigenlijk nooit over je klachten praat of dat heel lastig vindt. Als je niet weet hoe je het beste om kunt gaan met de bipolaire stoornis van iemand met wie je leeft of waar je veel om geeft. De vrijwilligers van Plusminus bieden een luisterend oor, maar zullen je ook helpen om jouw mogelijkheden op een rij te zetten. Een persoonlijk biedt doorgaans perspectief.
Wil je een persoonlijk gesprek neem dan contact op met bureau@plusminus.nl. Plusminus is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ons adres is te vinden bij de contactgegevens.
Lotgenotengroepen
Door het hele land zijn er lotgenotengroepen voor mensen met een bipolaire aandoening of hun naasten. Uit onderzoek is gebleken dat deelname aan zo’n groep een zeer positief effect heeft op de deelnemer. Het kan helpen bij het herstel en de erkenning van andere deelnemers wordt als zeer fijn ervaren.
In een lotgenotengroep wissel je van gedachten met mensen die zelf of een dierbare met een bipolaire aandoening hebben. Ervaren dat je niet de enige bent met vaak moeilijk te begrijpen en uit te leggen problemen, kan heel steunend zijn. Ook blijken er voor veel schijnbaar onoverkomelijke moeilijkheden vaak al oplossingen bedacht te zijn. Voorbeelden zijn: omgaan met werk, partner en familie, geld, vriendschap en het weer opbouwen van een netwerk met sociale contacten.
Enkele, door deelnemers genoemde, positieve aspecten van een lotgenotengroep:
- leren accepteren van de aandoening;
- opener worden/kunnen relativeren;
- kleine groepsgrootte bevordert nodige veiligheid;
- het hebben van een ‘soort familie’;
- preventieve werking;
- niet bij de pakken neerzitten, maar aanpakken, ondanks je beperkingen;
- niet langer denken dat je gek bent;
- ontdekking niet de enige te zijn met deze stoornis;
- zonder groep eenzaam gebleven;
- veel steun van medepatiënten;
- tips over uitkeringen en subsidies.
Wil je weten of er een lotgenotengroep bij jou in jouw buurt is? Kijk dan even bij de regionale activiteiten. Je kunt ook contact opnemen met het kantoor van Plusminus via bureau@plusminus.nl.
Landelijke dagen
Dat ontmoeting en voorlichting goed samen kunnen gaan, blijkt wel tijdens de landelijke dagen, die viermaal per jaar op een zaterdag plaatsvinden. De landelijke dagen staan altijd in het teken van een thema, waar sprekers in het ochtendgedeelte hun visie op geven. In de middag is er volop ruimte voor ontmoeting. Zo worden er workshops gegeven voor lotgenoten, naasten en jongeren.
De landelijke dagen zijn gratis toegankelijk voor zowel leden als niet leden. Een actueel overzicht van de landelijke dagen tref je aan in de agenda.
Presentaties van eerdere Landelijke Dagen vindt je hier.
Psycho-educatie
Mensen die worden geconfronteerd met een bipolaire aandoening, bij zichzelf of een naastbetrokkene, weten vaak niet wat hen overkomt. De ontwrichtende heftigheid van een manie of de verpletterende wanhoop van een depressie kunnen je tijdelijk buitenspel zetten. Beter begrijpen wat een bipolaire stoornis is, helpt om deze moeilijke diagnose en behandeling te accepteren. In een psycho-educatiecursus komen de eigen subjectieve ervaringen, die van lotgenoten en de kennis van de behandelaars samen.
In samenwerking met het Kenniscentrum Bipolaire stoornissen heeft Plusminus de cursus psycho-educatie ontwikkeld. Deze cursus biedt de patiënt en zijn naastbetrokkenen inzicht in het ziektebeeld, zodat acceptatie makkelijker wordt. Daarnaast bevordert de cursus ook de zelfredzaamheid en de therapietrouw waardoor het risico op terugval afneemt. Overal in het land vind je psycho-educatie cursussen over de bipolaire aandoening. De cursus bestaat uit zes tot twaalf bijeenkomsten, waaraan patiënten en één van hun betrokkenen kunnen deelnemen.
Aan de orde komen onderwerpen als:
- symptomen (depressie, manie, psychose), beloop;
- oorzaken, stress-kwetsbaarheidsmodel, genetica, stemmingsstabilisatoren;
- life chart, medicijnen, antidepressiva en antipsychotica;
- herkenning van vroege symptomen, omgaan met het noodplan (signaleringsplan), beperken van gevolgen.
Tijdens de laatste les vertelt een vrijwilliger van Plusminus meer over zijn of haar herstelverhaal en geeft informatie over Plusminus.
Meer informatie over psycho-educatie vind je op onze regio pagina’s. Je kunt ook contact opnemen met het kantoor van Plusminus: bureau@plusminus.nl
Regionale activiteiten
Plusminus biedt verschillende activiteiten aan op regionaal niveau. De activiteiten van de verschillende regio’s zijn te vinden via de landkaart of op in de regionale agenda. Als je een idee of suggestie hebt voor een activiteit in jouw regio, neem dan contact op met de Regionale Contact Persoon (RCP-er). De gegevens van de RCP-er bij jou in de buurt, vind je via de landkaart of neem contact op met ons bureau via bureau@plusminus.nl.
Social Media/Internet
Plusminus heeft ook een Facebookpagina. Via deze pagina word je op de hoogte gehouden van interessante artikelen en activiteiten met betrekking tot de bipolaire stoornis.
Daarnaast zijn wij actief op Twitter, waar we proberen om meer in te spelen op het nieuws (van andere belangenverenigingen).
Er zijn verschillende (besloten) groepen op Internet waar je contact kunt leggen met mensen die de bipolaire stoornis hebben of hun naasten. Een ervan is de groep van Petra D’Huy: Petraetcetera. Er zijn ook andere Facebook groepen, je vindt deze door te zoeken in groepen met de term bipolair.