Selecteer een pagina

Onderzoek naar veerkracht Fontys Hogeschool Pedagogiek

Het onderzoek naar veerkracht van gezinnen met een ouder met depressieve gevoelens wordt uitgevoerd door de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Rijksuniversiteit van Groningen in samenwerking met Fontys Hogeschool Pedagogiek.

Wanneer een ouder sombere of depressieve gevoelens heeft, merken andere gezinsleden dat ook. Soms krijgt het gezin te maken met moeilijke situaties en helpt iedereen elkaar. Maar soms ga je elkaar ook uit de weg. Veerkracht gaat over hoe ouders en kinderen in hun dagelijks leven omgaan met soms moeilijke situaties, hoe zij herstellen en waar zij kracht uit putten. Veerkracht is voor elk gezin anders. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar processen in een gezin met een ouder met een depressie die de veerkracht en het welzijn van het gezin als geheel bevorderen. Het doel van het onderzoek is om ondersteuning aan gezinnen die te maken hebben met psychische kwetsbaarheid te verbeteren én om meer aandacht te geven aan de eigen krachten van ouders en kinderen.

Het onderzoek zal bij het gezin thuis plaatsvinden. Tijdens het huisbezoek doen we twee korte observaties van een alledaags moment, dit duurt ongeveer 60 minuten. Daarnaast voeren we een kort gesprek met de moeder en een gesprek met één kind uit het gezin. Alle gegevens worden strikt anoniem verwerkt.

Vrouwen die sombere of depressieve gevoelens ervaren of een stemmingsstoornis of bipolaire stoornis hebben en een kind hebben in de leeftijd tussen 6 en 13 jaar kunnen deelnemen.

Meer informatie is te vinden via deze link.

Kent u iemand die deel zou willen nemen? Of heeft u zelf interesse om mee te doen? Voor deelname ontvangt het gezin een cadeaubon.

Neem dan gerust contact op met de hoofdonderzoeker (drs. A. van Eijk- Heitlager, mail: a. heitlager@fontys.nl; tel.: 06 23 38 52 31).