Selecteer een pagina

Geachte mevrouw Witteman,

Ik weet niet of u achteraf wel eens spijt heeft van een column die u geschreven heeft. Uw column van zaterdag 22 januari in de Volkskrant komt daar wat mij betreft absoluut voor in aanmerking. In uw column gaat het over uw kijk op Madame de Bovary. U vond mevrouw Bovary altijd al een egomaan, wispelturig en kil wijf. Om er vervolgens tussen haakjes aan toe te voegen dat ze tegenwoordig bij deze mevrouw ongetwijfeld de diagnose bipolair zouden stellen. U gaat nog even verder met het oordeel dat bipolairen hun kinderen mishandelen. (De gehele column is te lezen via de volgende link)

U mag vinden van het personage wat u wilt maar wat ik verbijsterend vind is uw opmerking dat mevrouw Bovary ongetwijfeld als bipolair zou zijn gediagnosticeerd. Daarmee bent u voor mij niet alleen grievend en stigmatiserend maar u toont in deze column aan absoluut geen kennis te hebben van wat een bipolaire aandoening is.

Mensen met een bipolaire aandoening zijn niet egomaan, wispelturig of kille mannen en vrouwen die hun kinderen mishandelen. Mensen met een bipolaire aandoening hebben last van wisselende stemmingen. Maar hebben ook periodes van stabiliteit. Als voorzitter van de landelijke vereniging Plusminus voor mensen met een bipolaire aandoening en hun naasten en zelf ook bekend met de bipolaire aandoening wil ik u zeggen dat de bipolaire aandoening voor velen die er mee te maken hebben een lastige aandoening is. Ik ken veel mensen die met de nodige inspanning prima in staat zijn een kwalitatief goed leven te leiden als liefdevolle mensen en soms ook ouders. Bij het leven met deze uitdaging blijken veel mensen last te hebben van stigma en ook zelfstigma. Het mag duidelijk zijn dat uw column voor nogal wat mensen weer een barst(je) in hun vertrouwen is.

Als vooraanstaand columnist heeft u een belangrijke invloed en dat zorgt ook voor een belangrijke verantwoordelijkheid om een goede afweging te maken bij de woorden die u kiest. Hoe pijnlijk ook dat is u deze keer niet gelukt. Ik nodig u van harte uit om uw beeld aan te vullen met ervaringen van mensen met een bipolaire aandoening.

Henk Mathijssen

Voorzitter Plusminus- leven met bipolariteit