Selecteer een pagina

Testimonials

DE DIGITALE PRAATGROEP
2023-07-10 – Jerry Jacobs (34 jaar)
Bipolaire type I met angstklachten, krijgt beelddenken therapie.

In de tijd van de globale Coronavirus pandemie waren we gewend geraakt om meer te (video)bellen, e-mailen en chatten om zo het lief en leed op een digitale manier te delen. We waren sociaal geïsoleerd en hebben weinig tot geen fysiek contact gehad met onze vrienden en familie. Het leven was saai, geen verjaardagen, feestjes en zelfs begrafenissen moesten online.

Toen de pandemie eenmaal voorbij was had de fysieke jongeren met bipolariteit praatgroep, die ik samen met iemand anders begeleide, zijn koers gelopen. De groep zou verder gaan in een nieuwe vorm, een paar deelnemers stopten. En eveneens mijn companion. De contactpersoon van het Zelfhulpnetwerk te Eindhoven heeft de groep toen hersteld. Hoe nu verder met mijn bipolaire stoornis zonder sociaal vangnet?

In Januari 2023 begon het toch te jeuken om iets digitaals te doen. Ik was al lid van het besloten Plusminus Young forum. Het is een plek waar we elkaar goed kunnen steunen met de bipolaire kwetsbaarheid en ook ons persoonlijke verhaal kwijt kunnen. Daar deelde ik mijn wens voor een online praatgroep.

En toen werd het idee werkelijkheid. Met hulp van één van de moderators van het forum is er een oproep tot stand gekomen en gepromoot onder de jongeren leden. Al vrij vlot waren we compleet, met 8 enthousiaste deelnemers van rond mijn leeftijd. Bij meer deelnemers is er in mijn optiek te weinig tijd om elkaar goed uit te laten praten.

We maken gebruik van Google Meet, voor het video vergaderen, en van Whatsapp, voor direct chat contact. Ik e-mail een datum prikker zodat zoveel mogelijk deelnemers aanwezig kunnen zijn. Het voordeel is dat we geen fysieke locatie nodig hebben, er is geen reistijd, en het kost ook nog helemaal niks. Alleen een klein beetje organisatorische moeite, maar het scheelt dat ik daar gedreven in ben. Een week voordat de praatgroep is stuur ik een geplande e-mail met de digitale vergadering deelname
links. Wat tevens een herinnering is van de geprikte datum. De bijeenkomst heeft meestal een simpele agenda. Het eerste uur is er een rondje met de vraag hoe het met iedereen gaat, en het tweede uur is er een thema. Het thema kan van alles zijn, aangeleverd door een deelnemer of verzonnen door mij als organisator na goedkeuring van de deelnemers.

Ben heel erg blij met mijn online bipolaire praatgroep. In deze samenstelling hebben we ook geen subsidie nodig zoals wel het geval was bij het Zelfhulpnetwerk te Eindhoven. Nu hebben we ook deelnemers verspreid over het hele land die samen een praatje kunnen maken, dat is toch wel uniek!

Reageren? Privé mailadres die Jerry gebruikt voor de groep:
plusminus.young.online.praatgroep@gmail.com

Link naar benoemde Stichting Zelfhulpnetwerk Zuidoost-Brabant:
https://www.zelfhulpnetwerk.nl

Lijkt het je misschien leuk om een eigen online praatgroep te starten of wil je een eigen testimonial schrijven over jouw ervaring met Young?:
young@plusminus.nl