Selecteer een pagina

Vrijwilliger worden

Vrijwilliger worden

Bijna alle activiteiten binnen plusminus worden gedaan door vrijwilligers. Zij geven voorlichting, bemensen de lotgenotenlijn, werken mee aan het tijdschrift PLUSminus, verzorgen de content voor website en social media en nemen deel aan onderzoeken en projecten. Binnen plusminus kun je je talenten op verschillende manieren inzetten, al vanaf een paar uur per week.

Hieronder een overzicht van openstaande vacatures. Zit daar niets bij wat jou aanspreekt? Dan plannen we gewoon een gesprek om na te gaan hoe we jouw talent in kunnen zetten voor plusminus. Wil je een vrijblijvend gesprek over jouw mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Stuur dan een mail naar bureaumanager@plusminus.nl.

Als vrijwilliger krijg je ook wat terug:     

 • een zingevende en voldoening gevende taak;
 • mogelijkheden om kosteloos opleidingen te volgen;
 • vergoeding van je onkosten;
 • een uitnodiging om deel te nemen aan ons jaarlijkse vrijwilligersweekend.

Al onze vrijwilligers krijgen een vrijwilligersovereenkomst en er wordt een ongevallenverzekering voor hen afgesloten.

Onze declaratieformulieren voor vrijwilligers vindt je hier.

 

Overzicht vacatures

 

Wij willen graag ons ‘webteam’ versterken

Social Media (Twitter en Facebook)

Als onze social media vrijwilliger, help je ons met onze zichtbaarheid op social media. We zoeken iemand die kan adviseren en ondersteuning kan bieden bij het opstellen van een  social media protocol en zo kan helpen met een goede social media strategie. Wij willen daarbij ook graag naar andere manieren van communiceren kijken, zoals bloggen en vloggen. Praktisch zorg je ervoor dat de organisatie zichtbaar is in de externe media ontwikkelen door het klaarzetten van posts op Twitter en Facebook. Hierbij is het van belang om ook de laatste ontwikkelingen in de GGZ bij te houden en te delen.

Werkzaamheden 

 • Je plaatst berichten op social media.
 • Je zorgt dat de kanalen altijd up-to-date zijn. 
 • Je vergroot het bereik en zorgt dat er interactie is.

Website-beheerder

Plusminus wil zijn website graag blijven ontwikkelen waardoor het een aantrekkelijke en dynamische website blijft die goed vindbaar is. Onze website is gemaakt met WordPress. We zoeken iemand die de website up to date houdt. 

Werkzaamheden

 • Je plaats nieuwsberichten. 
 • Je plaatst en/of wisselt foto’s en quotes.
 • Je wijzigt of vult informatie aan wanneer dat nodig is (bijv. vacatureteksten erop of eraf, jaarverslagen toevoegen).
 • Houdt je bezig met zoekmachine optimalisatie om de vindbaarheid van de website te verbeteren (dit wordt ook wel SEO genoemd). 

Nieuwsbrief en foldermateriaal

Het verstrekken van informatie aan de verschillende doelgroepen is voor ons belangrijk. Plusminus stuurt 6 keer per jaar een nieuwsbrief uit met actuele informatie. Wij hebben een divers aanbod aan voorlichtingsmateriaal. En we willen graag een vrijwilligersnieuwsbrief ontwikkelen. Help jij ons hierbij?

Werkzaamheden

 • Je voert de redactie van de nieuwsbrief en de website, zoekt naar relevante nieuwsberichten en verwerkt deze.
 • Je verzorgt de (digitale) communicatie met onze leden en andere (netwerk)relaties door middel van onze nieuwsbrief.
 • Je draagt zorg voor aansprekend en actueel promotiemateriaal en foldermateriaal.

Er is veel ruimte voor scholing binnen onze organisatie waardoor je jezelf verder kan ontwikkelen op bovenstaande gebieden. Het is daarom niet wanneer je niet over alle genoemde vaardigheden beschikt.

 

Wij zijn op zoek naar een Coördinator lotgenoten & betrokkenen lijn

De Lotgenotenlijn is bedoeld voor mensen met een bipolaire stoornis of mensen die daarbij betrokken zijn als partner, vriend of familielid en de behoefte hebben om daarover te praten met iemand die er door eigen ervaring kennis van heeft. De lotgenotenlijn is 7 dagen per week bereikbaar van 11 tot 21.00 uur. Er zijn ongeveer 30 vrijwilligers actief. De coördinator lotgenotenlijn is verantwoordelijk voor het functioneren van de lotgenotenlijn.

Taken

 • Zorgt dat er voldoende vrijwilligers zijn om de diensten in te kunnen vullen. Dit gebeurt middels een vaste procedure van intake.
 • Is verantwoordelijk voor de wekelijkse planning van de diensten en stuurt deze wekelijks toe aan de vrijwilligers.
 • Stuurt maandelijks een informatiebrief aan de vrijwilligers met relevante informatie
 • Informeert zich over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven en informeert de vrijwilligers hierover. Deze informatie wordt vastgelegd in een informatiemap die in bezit is van elke vrijwilliger.
 • Begeleidt en adviseert de vrijwilligers
 • Adviseert het bestuur over beleidsaangelegenheden rondom de lotgenotenlijn

Profielschets

 • Heeft affiniteit, kennis en ervaring met begeleiding van vrijwilligers.
 • Kan op strategisch niveau meedenken en -praten over het beleid van plusminus.
 • Beschikt over goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden.
 • Kan organiseren en plannen.

 Belangstelling?

Neem dan contact op met Henk Mathijssen, voorzitter plusminus.  E-mail: voorzitter@plusminus.nl Bellen mag ook: 06 51979991

Wij zoeken versterking voor het bestuur

Het bestuur van plusminus bestaat uit mensen die breed inzetbaar zijn, maar binnen het
bestuur ook een specialisatie hebben. Gezien de huidige samenstelling van het bestuur gaat de voorkeur uit naar een vrouw. De functie staat ook nadrukkelijk open voor jongeren en kandidaten uit de kring van de naasten en betrokkenen. We zoeken twee bestuursleden:

 • Een bestuurslid dat zich toelegt op voorlichting en communicatie. 
 • Een penningmeester met ervaring op financieel gebied, zoals begroting en financiële jaarverslagen

Klik voor voor de volledige vacatures beschrijvingen op Communicatie of Penningmeester. Neem bij belangstelling contact op met Henk Mathijssen via voorzitter@plusminus.nl o.v.v. vacature bestuurslid. 

 

Wij zoeken mensen met inhoud

Plusminus wil haar betrokkenheid bij onderzoeken en projecten veranderen van reactief naar proactief. Medewerking aan onderzoeken vindt vaak plaats in het kader van promotie onderzoeken. Zo gaan wij bijvoorbeeld meewerken aan een promotie onderzoek naar de ontwikkeling van een App voor mensen met een bipolaire stoornis. Maar er lopen ook onderzoeken naar de effectiviteit van medicatie. Onze bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Projecten vinden vaak plaats in samenwerking met andere patiëntenverenigingen onder de vlag van Mind. Voorbeelden hiervan zijn relationele zorg en zichtbaarheid patiëntenverenigingen in de huisartsenpraktijk.

Om mee te doen hoef je geen wetenschapper te zijn. Affiniteit met inhoud en verbetering van de kwaliteit van zorg is wel belangrijk. Je kunt al meedoen als je een paar uur per week beschikbaar bent. Voor vragen en aanmelding kun je contact opnemen met voorzitter@plusminus.nl of bellen met de voorzitter Henk Mathijssen 06-51979991.

 

Oproep leden Jongerenteam

 

Draag bij aan de ontwikkeling en verbetering van plusminus young. Nieuwe creatieve ideeën zijn welkom, om te werken aan een betere toekomst voor jongeren met een bipolaire stoornis. Enthousiasme is het belangrijkste want er is altijd wel iets wat je kan doen dat bij je past. Stuur een email naar young@plusminus.nl. De jongeren coördinator neemt contact met je op en kijkt samen met jou naar de mogelijkheden om onderdeel te worden van het plusminus young team!

 

Vacatures Lotgenotenlijn (LGL)

 

Bij de Lotgenotenlijn (LGL) is er altijd behoefte aan nieuwe mensen die samen een luisterend oor willen bieden. De plusminus komt graag in contact met nieuwe geïnteresseerden! Meld je aan bij de coördinator Lotgenotenlijn Siebe Haagsma : lotgenotencontactenlijn@plusminus.nl.

 

 

 

Vacatures Regio’s

 

Op dit moment zijn er vacatures voor uitbreiding van de regionale teams in Friesland, Limburg en Zeeland.  Daarnaast worden er leden voor de Ledenraad gezocht in Friesland, Zeeland en Noord-Brabant. Er zijn momenteel geen vacatures voor RCP-ers. Voor meer informatie of aanmelding kun je terecht bij de bureaumanager via bureaumanager@plusminus.nl

 

Het regioteam

 

Een regioteam bestaat uit één RCP-er (Regionaal Contact Persoon) en meerdere teamleden. Voor deze functie is het fijn als je al langere tijd stabiel bent. In ieder geval moet je een goed ziekte-inzicht hebben. Daarnaast is het de bedoeling dat je voor langere tijd (minimaal twee jaar) de taak op je wilt nemen. Betrokkenen zijn uiteraard ook van harte welkom om zich aan te melden voor deze functie. Indien er in de regio alleen een RCP-er werkzaam is, dan zullen de taken ook minder uitgebreid zijn, afhankelijk van het draagvermogen van de RCP-er. De RCP-er wordt ondersteund door de landelijke coördinator vrijwilligers, die tevens bestuurder is. Onderstaand vind je een taakomschrijving van de RCP-er en de teamleden:

 

 • aanspreekpunt zijn in eigen regio voor leden en niet-leden;
 • contactpersoon zijn tussen bestuur/secretariaat;
 • coördineren van het regioteam;
 • opzetten en/of ondersteunen van lotgenotengroepen/huiskamergroepen;
 • contacten leggen en onderhouden met zorginstellingen;
 • geven van voorlichting en/of ondersteunen van voorlichters;
 • vertegenwoordiging in de Ledenraad van de vereniging;
 • organiseren regiobijeenkomsten.

 

Het is ook goed mogelijk om deze functie in duo-vorm te doen. Dat kan prettiger zijn en bij eventuele instabiliteit is de voortgang beter gewaarborgd.

 

Lid regioteam

 

Als lid Regioteam kun je binnen je eigen regio actief worden en bijvoorbeeld de RCP-er ondersteuner. Zie voor de taken/werkzaamheden die daarbij een rol kunnen spelen hierboven onder RCP-er.

 

Ledenraad

 

Plusminus kent een Ledenraad die bestaat uit twaalf door de afdelingen gekozen Leden. De Ledenraad vergadert minimaal twee keer per jaar met het bestuur over bestuurlijke aangelegenheden.

 

Friesland lid versterking regioteam en lid Ledenraad

 

Voor de provincie Friesland zijn wij op zoek naar versterking van het regioteam en een lid voor de Ledenraad. Als lid Regioteam kun je binnen je eigen regio actief worden en bijvoorbeeld de RCP ondersteunen. Zie voor de taken/werkzaamheden die daarbij een rol kunnen spelen hierboven onder RCP. Geïnteresseerden voor zowel het regioteam als de Ledenraad kunnen voor informatie of aanmelding contact opnemen met Fenna van der Molen via friesland@plusminus.nl.

 

Zeeland versterking regioteam en lid Ledenraad

 

In Zeeland zijn wij op zoek naar versterking van het regioteam en lid voor de Ledenraad. Voor meer informatie en aanmelding: Petra d’Huy 06-22644652 (ook via Whattsapp) of zeeland@plusminus.nl

 

Flevoland versterking regioteam

 

Voor de provincie Flevoland zijn wij op zoek naar versterking van het regioteam. Voor meer informatie: Siebe Haagsma via flevoland@plusminus.nl.

 

Limburg versterking regioteam

 

Voor de provincie Limburg zijn wij op zoek naar versterking van het regioteam, waaronder een RCP-er. Voor meer informatie limburg@plusminus.nl.

 

Huiskamergroepen

 

Heb je zin om in je eigen woonplaats of omgeving bijvoorbeeld een huiskamergroep op te starten of te ontdekken wat andere de mogelijkheden zijn, zoek dan eerst contact met de RCP-er in jouw regio (klik op jouw provincie en dan vind je de contactgegevens) of neem contact op met het landelijk bureau via bureau@plusminus.nl.